Skärgårdsbete – boskap som vuxit upp i skärgården

Main Image
Ahvenanmaan lampaita ja Skärgårdsbete-logo

På Åland har ekologisk fåruppfödning på naturbeten långa traditioner. Från fåruppfödarnas landskap kommer högklassigt och smakrikt ekolamm, som är en kulinarisk läckerhet men också en ekologisk gärning.

Skärgårdsbete är Chipsters Foods standard och kvalitetssystem – en garanti för att fåren och boskapen har vuxit upp i skärgården enligt gamla traditioner. Köttet bär smak av vad djuret äter då det betar: vilda växter och örter som växer i mineralrik jordmån.

Chipsters ekolammprodukter kommer från åländska naturbeten, och såväl uppfödare som uppväxtförhållanden är bekanta. Till exempel från uppfödaren Dick Gustafsson på Ulfsby Gård kommer rent, tryggt och välsmakande lammkött. Den ekologiska uppfödningen har klara fördelar jämfört med den konventionella. Etisk och ekologisk mat uppskattas mer och mer, vilket gör ekologiskt lammkött och ekologisk uppfödning allt mer intressant. Fåren lever ett arttypiskt liv och betar fritt, och hjälper samtidigt till att bevara gamla naturbetesmarker och utrotningshotade naturtyper. Fåren lammar vanligen på vintern och våren. Slakten sker efter 5–6 månader, då lammköttet är som bäst.

Highland Cattle trivs utomhus i såväl sommarhetta som vinterkyla, och används ofta för att vårda kultur- och beteslandskap. Rasen härstammar från skotska höglandet, och har anpassat sig till att leva i naturen. För att klara sig i naturen behöver Highland Cattle i praktiken endast mat, vatten, tillgång till vindskydd samt en torr och ren sovplats. Highland Cattle är mogna för slakt vid tre års ålder, vilket ger köttet tid att utveckla kraft, smak och karaktär. Kött från djur som uppfötts etiskt och levt på ett arttypiskt sätt är mer smakrikt, har mer karaktär och mindre fetthalt än vanligt nötkött. Det mörka köttet har en kraftig smak och jämförs ofta med älgkött. Smaken påverkas förutom av jordmånens mineraler och betesmarkernas örter av att djuret rör sig mycket och av den långa uppfödningstiden. Highland Cattle-köttet som finns i Chipsters sortiment väljs av kockar och kunder som kräver etiska och högklassiga råvaror.

Fråga mer av din kontaktperson!


Lammkött är en stående favorit på påskbordet

Konsumtionen av får- och lammkött växer i Finland. Allt lammkött som produceras i Finland säljs och det finns efterfrågan på mer.

  • Som ett alternativ till stek kan lamm serveras som filéer, spett eller kotletter. Barn gillar mjuk lammfärs. Säsongens nya, goda grönsaker tillreds enkelt med köttet i ugnen. De första nypotatisarna, färsk svampsallad och kål smakar gott till saftigt lamm.
  • Lammstek kan tillredas enligt den trendiga Sous Vide-metoden (i vakuum), dvs genom långsam tillagning i högst 80 graders ugnsvärme. Temperaturen kan även vara lägre, om man vill ha köttet rosa. Man kan låta färska örter och grönsaker sjuda med. Örter som passar med lammköttets kraftiga smak är åtminstone rosmarin, timjan och mynta samt oregano och salvia. Grönsaksskal kan friteras i olja och blir då snygga dekorationer på matportionerna.
  • Lammkött finns tillgängligt året om och är en favorit speciellt i etniska restauranger. Lammgryta som puttrat långsamt är en viktig del av det indiska och nepalesiska köket och Medelhavskosten. Även finländarnas smakpreferenser har ändrats åt det mer internationella hållet.