Musslor och ostron: 5 användnings- och serveringstips

Main Image
Blåmusslor

1) Känsliga råvaror

Färska ostron och musslor blir lätt dåliga. Därför måste de förvaras på rätt sätt. Förvara musslorna fuktigt i 2 grader, till exempel inlindade i fuktat papper eller i alger.

2) Den mångsidiga blåmusslan

Alla känner till klassikerna, som till exempel moules marinières (musslor på sjömannens vis) eller musslor som tillbehör till pommes frites, men denna goda råvara duger till mycket annat också. Bekanta dig med Michael Björklunds fylliga blåmusselsoppa och cheddartoast med krasse (se nedanför).

3) Konsten att öppna ostron

Ostron är havsdelikatessernas kung och äkta vintermat. I USA ligger ostron just nu på trendtoppen, och där öppnas de mitt framför kundens ögon i barerna. Vet du redan hur man öppnar ostron på rätt sätt?

4) Råa, men vilka tillbehör?

Ostron äts oftast råa. De olika länderna med ostrontraditioner har sina egna sätt att avnjuta delikatessen: i Frankrike äts ostron naturella, med citron eller med en vinägrett på schalottenlök – huvudsaken är att det finns kraftigt saltat smör, bröd och vitt vin till. Britterna äter gärna ostron tillsammans med en mörk och fyllig stout. Man kan också vara trendriktig och servera musslor med bloody mary-iskross eller bbq-sås.

5) Tillredda ostron för nybörjaren

Man kan också servera ostron gratinerade med till exempel örter och brödsmul samt ost. På så sätt kan även den ovane lära sig att tycka om ostron och så småningom övergå till att äta färska ostron direkt ur skalet!


Ostron med citron och klassisk fransk vinägrett

(4 portioner)

20 st ostron, gärna olika sorter
1 st citron, i klyftor

Vinägrette
1 st schalottenlök, finhackad
1 dl rödvinsvinäger
1 msk rödvin

Ostron: Börja med att öppna ostronen. Använd helst en riktig ostronkniv. Försök hitta en liten öppning mellan skalhalvorna, och håll ostronets plattare sida uppåt. Då du fått in knivsudden ska du försiktigt bända upp skalet utan att skada ytan, och sedan skära loss slutarmuskeln som håller ihop de båda skalhalvorna.

Fyll serveringsfatet med is och lägg upp ostronen på fatet. Skär citronen i klyftor och placera klyftorna bland ostronen.

Vinägrett: Skala och finhacka schalottenlöken. Rör ihop lök, rödvinsvinäger och rödvin. Låt stå en stund.


Kremig musselsoppa & toast med cheddarkrasse

(5 portioner)

Kremig musselsoppa

3 små schalottenlökar
¼ sötfänkål
½ vitlöksklyfta
1 dl torrt vitt vin
½ kg blåmusslor
1 l vatten
3 dl grädde
½ l mjölk
salt, vitpeppar från kvarn

Hacka schalottenlök, vitlök och fänkål. Koka grönsakerna i vinet tills vätskan reducerats till hälften. Tillsätt tvättade blåmusslor och vatten. Låt koka under lock i ca 10 minuter. Sila över i en annan kastrull och koka tills 2/3 återstår. Tillsätt grädde och mjölk och låt koka någon minut. Krydda med salt och peppar. Mixa blandningen till skum med stavmixer före serveringen. Portionera musslorna på tallrikar, häll över soppa och servera toast med cheddarkrasse till.

Toast med cheddarkrasse

60 g riven cheddarost

1/2 ask färsk vattenkrasse
6 skivor rostbröd
smör
salt, svartpeppar från kvarn

Mixa krassen och den rivna cheddarosten till en massa i matberedare. Krydda med salt och peppar. Bred ut massan på brödskivorna och lägg sedan skivorna på varandra två och två, så att fyllningen kommer emellan. Bred smör på stekytorna och stek bröden gyllengula i stekpanna. Skär bort kanterna och snitta sedan bröden diagonalt. Värm toasten i ugn före servering.


Recepterna: Michael Björklund.

Först publicerad på Chipsters gamla sidor 12/2015. Vid förnyelsen av sidorna kan texten ha editerats / rättats (t ex linkerna), utan någon inverkan på informationens ursprungliga sakinnehåll.