Fakta om regnbågslaxen

Main Image
Regnbågslax och örter

Först publicerad 2/2015. Texten har editerats men innebörden är densamma.


5 fakta om regnbågslaxen

1. Regnbågslaxen kallas också regnbåge, regnbågsöring och forell.
2. Regnbågslaxen kan inte föröka sig i finska vatten, därför hotar inte eventuella rymlingar våra fiskbestånd.
3. Regnbågslaxens kött har få ben, det är rött, fett och fast. Smaken är läcker och påminner om lax.
4. Regnbågslaxen slaktas på hösten då fisken släpper rom.
5. Chipsters regnbågslaxar odlas på Åland och förädlas i Mariehamn. Kvaliteten kontrolleras med hjälp av ett kvalitetsuppföljningssystem som VTT tagit fram.


Regnbågslaxen är ett hållbart och ekonomiskt alternativ

Den inhemska regnbågslaxen fick i 2014 för första gången grönt ljus i Konsumentens fiskguide som ges ut av WWF. Det är många saker som gör att regnbågslaxen är ett bra alternativ till laxen på matbordet.

En noggrann miljölagstiftning och ett strängt tillståndssystem styr odlingen av inhemsk regnbågslax. Branschen har i samarbete med myndigheterna lyckats halvera regnbågslaxodlingens miljöpåverkan. Odlad regnbågslax hotar inte heller naturens mångfald vid eventuella rymningar. Miljöfrågorna är viktiga för dagens konsumenter, men det finns också annat som försvarar användningen av regnbågslax i proffsköket. Det läckra, röda och fasta köttet är en mångsidig råvara, och kostnaderna är lätta att hålla nere.

Fisk som odlats i Finland är producerad på ett hållbart sätt, smakar gott och fiskens pris är inte lika utsatt för växlingar som fallet är med till exempel lax. Om kunden reserverar fisk under slaktningstiden på hösten kan ett fast pris garanteras för hela året, och man kan lugnt planera lunchmenyer där den populära röda fisken ingår utan att oroa sig för att tillgången minskar. Chipsters regnbågslax är garanterat hygienisk och noggrant kontrollerad i laboratorium. Kvalitetskraven uppfylls såväl gällande säkerhet som smak!