Idéer & tips för kräftsäsongen

Main Image

Vi drog oss gamla tider till minnes och sammanställde några tips på kräftrecept från vår gamla webbplats!

För potatissalladen med räkor och rädisa behöver du bland annat kräftstjärtar (t.ex. 66720), kulpotatis (99718), rädisa (finns tillgängligt skivad, riven och hel), olika sorters sallader, tomat, lök och som dressing vår vitlöksaioli från Deli-köket i Borgå (66384), Rhode Island (66378) eller Caesardressing (66377) – och vid sidan olivolja och till exempel vallmofrön som smaksättning.

Wraps till konferenskaffet eller till vitrinen: Kombinera i salladswrappen modigt olika slags färska och marinerade grönsaker, skuren frukt, rom, skaldjur samt gravad och rökt fisk... Bara fantasin sätter gränser – varför inte testa champinjoner? Smaksätt alla ingredienserna med en olje- och citronmarinad precis innan du viker wrapsen. Lägg salladsbladen på bakplåtspapper, varva ingredienserna på bladen och rulla ihop till wraps med hjälp av bakplåtspappret. Servera till exempel i glas eller större skålar och bjud på vitlöks- eller kräftchiliaioli (66757) eller limemajonnäs (lime 2029) som dippsås till wrapsen.

Kräfthummus passar bra till laxfiléen. Som smaksättning till hummusen behöver du bland annat kräftstjärtar och/eller räkor, koriander & chili – och som dekoration till exempel sango (4521) samt limeklyftor (5220) som serveras på sidan.

Den lena rom -och smörsåsen passar bra till exempel till kräftpasta. I vårt sortiment med produkter från Arla hittar du smetana, smör och grädde – tillsätt den avrunna regnbågslaxrommen i såsen på slutet.

Basilikarisotton som gjorts på hummerfond serveras naturligtvis med glaserad hummer. Glöm inte lök & finhackad basilika (4302 eller 4312) för risotton.

Två vackra tartar: Gör den ena på gravad eller kallrökt lax, som du lägger i skivor på skärgårdsbröd (99689) och dekorerar med limemarinerade kräftstjärtar & färska basilikablad. I den andra använder du kräftstjärtar, kräftchiliaioli, majonnäs och kokt grönpasta och som dekoration ätbara blommor.

På omslaget till tidningen Smakfullt

  • 1143 Inhemsk dill
  • 66720 Kräftstjärtar i lag
  • 44076 Kallrökt regnbågslaxfilé, skivad

... Och glöm inte heller följande:

  • potatis i strimlor & ägg till kräftsalladskakor
  • sås till jätteräkor: laserad gul lök, stekt bacon & gräslök (bilden längst upp)
  • risvinäger (60929) till kräft- och risbollar