Bouillabaisse, fransk fisksoppa

Main Image
Äyriäiskeittoa valkoisella lautasella, basilikakoriste

Bouillabaisse, 50 portioner

(Chipsters-produktnummer inom parentes)

500 g lök (3410)
10 st vitlöksklyftor (5470)
500 g bladselleri (1115)
1 kg fänkål (1145)
2 kg purjolök (3420)
500 g morot (3500)
olivolja till stekning
0,5 dl fänkålsfrön
10 st stjärnanis
5 tsk saffran
3 l vitt vin
500 g tomatpyré
6 l fiskbuljong
(4 kg blåmusslor (11831/22831) )*
4 buntar basilika (4302)
3 kg ljus fisk (abborre/gös/flundra, 11205/11295/11281)
2 kg kräftstjärtar (22730)
4 apelsiners skal, rivet (2000)
salt
svartpeppar

Finhacka lök och vitlök. Tärna bladselleri, fänkål, purjolök och morötter. Fräs grönsakerna i olivolja. Tillsätt kryddor och vitt vin. Koka upp. Tillsätt tomatpyrén och fiskbuljongen. Låt badda på svag värme i ca 30 minuter.

*Du kan tillreda en lättare och mera vardaglig variant utan musslor. Om du ändå använder musslor, gör såhär: Skölj, rengör och granska musslorna. Släng bort de musslor, som inte stänger sitt skal då man knackar på dem.

Tillsätt fisken, blåmusslorna och kräftstjärtarna samt basilikan.

Krydda med rivet apelsinskal, salt och svartpeppar. Servera med rostat bröd.

 

Bouillabaisse är en traditionell fransk fisk-skaldjurssoppa, närmare sagt från Provence, och ännu närmare från Marseille. Ursprungligen var det Marseilles fiskare, som utvecklade soppan till en förmånlig, lätt måltid och i den använde fiskarna som de inte fick sålda till områdets restauranger. Rötterna kan också vara i den flere tusen år gamla kakavia-soppan, som grekerna hämtade med sig till området.

Det diskuteras kontinuerligt vad som är det ”rätta sättet” att tillreda denna läckerhet: vilka är de rätta fisksorterna, hur buljongen serveras – och så vidare. I alla fall har denna tjusiga saffransgula läckerhet blivit fisksoppornas adel.


Får du inte vårt Smakfullt-kundbrev? Det finns för våra kunder både som tryckt version och elektroniskt. Om du vill ha Smakfullt, vänligen kontakta din försäljare!