Åländskt ekolammkött

Main Image
Archived

Först publicerad 2015.

 

01.12.2015 | God smak, bra kvalitet och ett tryggt val – åländskt ekolammkött intresserar allt FLER

På Åland har man långa fåruppfödningstraditioner. Förr fanns det får i nästan alla bondgårdar. Idag finns åländskt ekologiskt lammkött av hög kvalitet på marknaden, och köttet är förutom en kulinarisk delikatess också en god ekologisk gärning.

Det åländska ekolammköttet bär smak av vad lammet äter då det betar: vilda växter och örter som vuxit i mineralrik jordmån. Dessutom har ekologisk uppfödning klara fördelar jämfört med konventionell uppfödning.

Etisk och ekologisk mat uppskattas numera allt mer, och detta har lett till att ekologisk lammuppfödning och ekologiskt lammkött ter sig allt mer intressant i konsumentens ögon. Lamm som uppföds ekologiskt tillbringar sina första månader tillsammans med mamman innan de förflyttas till betet. Fåren lever arttypiskt och betar fritt, och hjälper till att bevara gamla naturbetesmarker och utrotningshotade naturtyper.

Fåren lammar vanligen på vintern och på våren. Slakten sker efter 5–6 månader, då lammköttet är som bäst. Hösten är alltså den bästa tiden för färskt lammkött, men lammprodukter av god kvalitet fås djupfrysta året om.

Åländskt ekolamm kommer från närområdet och vi känner uppfödarna och vet under vilka omständigheter uppfödningen sker. Därför kan vi vara säkra på uppfödningssättet, att lammen får rätt föda och att de inte medicineras i onödan. Vi upplever att vi erbjuder våra kunder det bästa lammköttet: det är rent, tryggt och välsmakande.