Tietoa Ahvenanmaan lampaasta

Main Image
Text: Archived

Artikkeli on julkaistu alunperin Chipstersin vanhalla sivustolla vuonna 2015. Sivustouudistuksen yhteydessä on voitu muokata / korjata joitakin yksityiskohtia (esim. linkit) tai lyhentää tekstiä.

 

01.12.2015 | Maukasta, laadukasta ja turvallista – ahvenanmaalainen luomukaritsa kiinnostaa

Ahvenanmaalla on pitkät lampaankasvatusperinteet ja aiemmin lampaita löytyi lähes joka maatalosta. Lampaankasvattajien maakunnasta tuleekin laadukasta ja maistuvaa luomukaritsaa, joka on paitsi kulinaarinen herkku, myös ekoteko.

Ahvenanmaan luomukaritsan lihassa maistuu se, mitä lammas laiduntaessaan syö: mineraalisessa maaperässä kasvaneet luonnonkasvit ja villit yrtit. Lisäksi luomukasvatuksessa on selkeitä etuja tavanomaiseen verrattuna.

Eettisen ja ekologisen ruuan arvostus on tehnyt luomulampaasta ja sen kasvatustavasta kuluttajan silmissä yhä kiinnostavamman. Luomukasvatuksessa karitsat viettävät ensimmäiset kuukaudet emojensa seurassa ennen siirtymistä laidunnukseen. Lampaat elävät lajinmukaista elämää laiduntaen vapaasti ja laiduntaessaan ne raivaavat vanhoja luonnonlaidunmaisemia kuntoon ja samalla säilyttävät uhanalaisia luontotyyppejä.

Lampaat karitsoivat tyypillisesti talvella ja keväällä. Teurasaika on 5–6 kk:n päästä, kun karitsanliha on parhaimmillaan. Niinpä syksy on parasta aikaa tuoreelle karitsanlihalle, mutta laadukkaita tuotteita saa pakastettuna vuoden ympäri.

Ahvenanmaalaiset luomukaritsat tulevat läheltä ja tunnemme kasvattajat ja olosuhteet. Voimme todentaa niiden kasvatustavan, ravinnon ja esimerkiksi sen, että niitä ei lääkitä turhaan. Siksi koemme, että tarjoamme asiakkaillemme parasta mahdollista karitsanlihaa: puhdasta, turvallista ja maistuvaa.

Avainsanat: