Skärgårdsbete – saaristossa kasvanutta karjaa

Main Image
Ahvenanmaan lampaita ja Skärgårdsbete-logo

Ahvenanmaalla on pitkät perinteet lampaan kasvatukselle luonnonlaitumilla, luonnonmukaisesti. Lampaankasvattajien maakunnasta tuleekin laadukasta ja maistuvaa luomukaritsaa, joka on paitsi kulinaarinen herkku, myös ekoteko.

Skärgårdsbete on Chipsters Foodin standardi ja laatujärjestelmä – takuu sille, että lampaat ja karja ovat kasvaneet saaristossa vanhojen perinteiden mukaan. Lihassa maistuu se, mitä eläin laiduntaessaan syö: mineraalisessa maaperässä kasvaneet luonnonkasvit ja villit yrtit.

Chipstersin luomukaritsatuotteet tulevat Ahvenanmaan luonnonlaitumilta, ja kasvattajat ja olosuhteet ovat tiedossa. Esimerkiksi Ulfsby Gårdin Dick Gustafssonin hoidossa kasvaa puhdasta, turvallista ja maistuvaa karitsanlihaa. Luomukasvatuksessa on selkeitä etuja tavanomaiseen verrattuna. Eettisen ja ekologisen ruuan arvostus tekee luomulampaasta ja sen kasvatustavasta yhä kiinnostavamman. Lampaat elävät lajinmukaista elämää laiduntaen vapaasti, ja samalla ne raivaavat vanhoja luonnonlaidunmaisemia kuntoon säilyttäen uhanalaisia luontotyyppejä. Lampaat karitsoivat tyypillisesti talvella ja keväällä. Teurasaika on 5–6 kk:n päästä, kun karitsanliha on parhaimmillaan.

Ylämaankarja viihtyy ulkona kesäkuumasta talvipakkasiin, ja sitä käytetäänkin paljon perinnemaisemien ja laidunmaiden maisemanhoidossa. Skotlannin ylämaalta kotoisin oleva rotu on sopeutunut elämään luonnossa ja vaatii pärjätäkseen käytännössä vain ruokaa, vettä, tarvittaessa pääsyn tuulensuojaan sekä kuivan ja puhtaan makuusijan. Ylämaankarja saavuttaa teurasiän kolmessa vuodessa, minkä aikana laadukas liha saa rauhassa kerätä voimaa, makua ja luonnetta. Eettisesti tuotetun ja rodulleen tyypillistä elämää elävän eläimen liha on tavanomaista naudanlihaa maukkaampaa, luonteikkaampaa ja vähärasvaisempaa. Vahvanmakuista ja tummaa lihaa verrataankin usein hirvenlihaan. Maan mineraalien ja luonnonyrttien lisäksi lihan makuun vaikuttavat eläimen runsas liikkuminen ja pitkä kasvatusaika. Chipstersin toimittama ylämaankarjan liha on eettisiä ja laadukkaita raaka-aineita vaativan kokin ja asiakkaan valinta.

Tuotevalikoima vaihtelee – kysy lisää yhteyshenkilöltäsi!

  • Valikoimassa Luomu Ahvenanmaanlampaan karitsa & Ylämaankarja Ahvenanmaalta
  • Huomioithan, että aivan kaikki tuotteet eivät ole jatkuvasti saatavilla
  • Kaikki tuotteet myydään pakasteina
     

Lammas on kestosuosikki pääsiäispöydässä

Lampaan- ja karitsanlihan kulutus on Suomessa kasvussa: kaikki Suomessa tuotettu karitsanliha menee kaupaksi ja kysyntää on enemmänkin.

  • Paistin vaihtoehtona lammasta voi tarjota fileenä, vartaissa tai kyljyksinä. Lapsille maistuu pehmeä lammasmureke. Lampaan kanssa kypsyvät uunissa kauden uudet, makoisat vihannekset. Ensimmäiset uudet perunat, juurekset, tuoreet sienisalaatit ja kaalit maistuvat mehevän lampaan kanssa.
  • Lampaanpaistin voi kypsentää trendikkäästi Sous Vide (vakuumissa) eli pitkään hauduttamalla enintään 80-asteisessa uunissa. Jos haluaa lihasta roseeta, lämpötila voi olla alhaisempikin. Samalla voi hauduttaa tuoreita yrttejä ja vihanneksia. Voimakkaan makuisen lampaanlihan mausteeksi sopivat yrteistä ainakin rosmariini, timjami ja minttu sekä oregano ja salvia. Vihannesten kuorista saa annokseen näyttäviä koristeita, kun friteeraa ne öljyssä.
  • Lampaanlihaa saa ympäri vuoden ja sitä suositaan erityisesti etnisissä ravintoloissa. Pitkään haudutettavat lammaspadat ovat olennainen osa intialaista ja nepalilaista keittiötä sekä Välimeren ruokavaliota. Suomalaisten makutottumukset ovat myös muuttuneet kansainvälisempään suuntaan.