Kokkimaajoukkueelle olympiahopeaa ja muita CToF-uutisia

Main Image
Kokkimaajoukkue lavalla

Olemme olleet mukana tukemassa Suomen kokkimaajoukkuetta (Culinary Team of Finland) jo vuodesta 2014. Ao. artikkelit on julkaistu alunperin vuosina 2016 ja 2014 Chipstersin vanhalla sivustolla. Sivustouudistuksen yhteydessä on voitu muokata / korjata joitakin yksityiskohtia (esim. linkit) tai poistaa vanhentunutta tietoa (esim. yhteystiedot).

 

26.10.2016 | Kokkimaajoukkueelle olympiahopeaa!

Suomen kokkimaajoukkue korjasi ennennäkemättömän potin Erfurtin kokkiolympialaisista. Kokonaiskilpailun hopeasijan täydentää kilpailun lämpimän keittiön sarjan voitto huikeilla pisteillä 94,275. Suomi oli myös toiseksi paras Culinary art -sarjan kokonaiskilpailussa.
 
Hopea on voitto Suomelle

Helvetin hyvä, törkeän hyvä saavutus! Olemme tähän enemmän kuin tyytyväisiä, riemuitsee joukkueen johtaja Tapio Laine.

Suomi paransi huikeasti sijoitustaan edellisistä olympialaisista, kun joukkue nousi kovalla työllä seitsemänneltä sijalta toiseksi. Suomelta osattiin odottaa upeaa suoritusta jo kahden vuoden takaisten Luxemburgin MM-kisojen lämpimän keittiön kolmannen sijan perusteella. Hopean painoarvoa nostaa se, että se on Pohjoismaiden paras suoritus Erfurtin kokkiolympialaisissa vuonna 2016. Rakkaat kilpakumppanimme Norja ja Ruotsi romahtivat sijoille 5. ja 6. Kultaa pokkasi Singapore ja pronssia Sveitsi.
 
Kehuja ja kultaa
 
Kokkileijonat lunastivat odotukset. Kilpailun aikana tuli selväksi, että joukkue tietää mitä tekee, ja palaute oli kautta linjan kiittävää. Lämpimän keittiön esivalmistelut ja järjestelmällinen työskentely ansaitsivat erityiskiitokset ja täydet pisteet keittiötuomareilta.

Kolmen ruokalajin menu oli alusta loppuun loistava. Alkuruoka oli makutuomareiden mukaan hyvä, harmoninen kokonaisuus, vaikka siinä oli paljon komponentteja.
Pääruoan peuranfilee sai kehuja täydellisestä kypsyydestä. Maa-artisokkaterriini oli myös erityisen hyvän makuinen. Myös jälkiruokaa pidettiin erittäin hyvänä kokonaisuutena, kapteeni Kristian Vuojärvi kertaa tuomaripalautetta.

Suomen lämmin keittiö oli olympiakisojen paras.
 
Kylmän pöydän värisyttävä kulta
 
Culinary Artin ja Pastry Artin muodostama kylmän pöydän kokonaisuus sai samanhenkistä palautetta, vaikka tämän osion tuomaroivat eri henkilöt.
Pöytämme oli tuomaripalautteen mukaan eheä, harmoninen kokonaisuus. Showplatemme, ison kala- ja äyriäislajitelman, yhteydessä kehuttiin vatia ja sen ruokien kanssa muodostamaa hienoa kokonaisuutta, Vuojärvi kertoo. Kun tuomarit sanovat kapteenille, että voitte olla ylpeitä työstänne, on joukkue todellakin tehnyt kovan suorituksen! Se palkittiin Culinary art -osakilpailun hopeasijalla – vain kokonaiskilpailun voittaja Singapore oli parempi.
 
Kiitosten aika

Joukkueen johtaja Tapio Laine on hyvin tyytyväinen kuluneeseen olympiadiin.
– Meillä on äärimmäisen hyvä ja vahva joukkue, joka puhaltaa yhteen hiileen. Olemme tehneet historiaa ja tuoneet Suomea tunnetuksi hyvistä raaka-aineista sekä joukkuetyöskentelystä. Kaksi kultaa. Kiitos niistä kuuluu joukkueelle, joka on yhtä suurta perhettä. Kiitos, Laine sanoo.
 
Menestykseen tarvittiin paljon tekijöitä
 
– Ilman yhteistyökumppaneitamme Suomi ei olisi koskaan päässyt tähän tulokseen. Kiitos erinomaisesta yhteistyöstä, toteaa toiminnanjohtaja Nils-Gustaf Höglund. Kokkimaajoukkueen yhteistyökumppaneita kaudella 2014–2016  olivat Electrolux, Arla, Raaseporin kaupunki, Werner Gourmetservice, Chipsters, Reinin Liha, Löfbergs, Figgjo, Gourmetgruppen, Åsö, Ejendahls, Baker's, Jepo, Dick, Mercedes-Benz CharterWay, Scanpan, O. Ekman, Ortex, Lindén, Scanbox, Segers, Knorr, Mimi's, Suomen lämpömittari, Laroche, Ogier, Airam ja Latimeria.  

Taustaa
 
Erfurtissa käytiin 22.–25. lokakuuta 2016 jo 24. IKA-kokkiolympialaiset. Olympialaisten historia ulottuu vuoteen 1900, jolloin Frankfurtissa järjestettiin ensimmäiset keittotaiteeseen keskittyneet messut. Vuodesta 2000 lähtien olympialaiset on järjestetty Erfurtissa. Suomi on osallistunut olympialaisiin 1950-luvulta lähtien.
 
Vuoden 2016 kokkiolympialaiset Erfurtissa ovat kansallisten kokkimaajoukkueiden taistelukenttä: edustettuna on 59 kansallisuutta. Kokkimaajoukkueiden lisäksi mukana on myös juniorijoukkueita ja catering-sarjaan osallistuvia joukkueita. Paikalla on yli 2 000 kokkia ja he valmistavat yli 7 000 menua.

Teksti: Mariaana Nelimarkka, tiedottaja


16.12.2014 | Suomen kokkimaajoukkue menestyi lämpimässä keittiössä

Suomen kokkimaajoukkue on palannut Culinary World Cup –kilpailuista. Joukkue toi kotiin lämpimästä keittiöstä hienon suorituksen päätteeksi kultaa ja kolmannen sijan. Joukkueen kokonaissijoitus kilpailuissa oli yhdeksäs.

Lämpimän keittiön menussa näkyivät suomalaiset raaka-aineet: alkuruoka tehtiin Varkauden sammesta ja sen seurana oli esimerkiksi mummonkurkkua, tillimajoneesia ja suomalaista kaviaaria. Pääruoan pääraaka-aine oli Ahvenanmaan luomukaritsaa: mm karitsan sydämellä täytettyä karitsan kylkeä sekä paistettua ulkofileetä. Jälkiruoan kantavana voimana oli vadelma.

– Joukkueen työ oli järjestelmällistä, rauhallista, ammattimaista ja keskittynyttä mutta kuitenkin ilolla tehtyä työtä – oli suunnattoman hienoa seurata heidän määrätietoista työskentelyään. Tuomarit olivat useasti keittiössä ja joukkue keskusteli ja vastaili tuomareiden kysymyksiin loistavasti, antamatta sen häiritä työskentelyä, kehuu joukkueenjohtaja Tapio Laine.

Suomen kokkimaajoukkueen tavoite on vuoden 2016 Culinary Olympics -kilpailuissa. Se tarkoittaa paljon työtä ja harjoittelua. Vuoden 2015 harjoittelukalenterissa on 41 harjoittelupäivää ja paljon muita aktiviteetteja. Joukkue harjoittelee Karjaalla Raaseporissa, jossa joukkue myös asuu monipäiväisten harjoittelurupeamiensa ajan.

– Työmme jatkuu taas ensi vuonna. Ilman yhteistyökumppaneita ei olisi Suomen kokkimaajoukkuetta. Olemme suunnattoman onnellisia, että meillä on hyvät tukijat ja jotka luottavat meihin. Annamme mielellämme joukkueemme valtavan suuren tietotaidon yhteistyökumppaneidemme käyttöön. Sekä horeca-ala että kuluttajat varmasti  myös hyötyvät tästä työstä jota teemme, Laine muistuttaa.

Chipsters – Kokkimaajoukkueen ylpeä yhteistyökumppani – onnittelee joukkuetta hienosta suorituksesta ja toivottaa menestystä tulevaan!

Kokkimaajoukkueen kuva
 
Joukkueenjohtaja Tapio Laine
 
Annoskuva alkuruoasta
 
Annoskuva pääruoasta
 
Annoskuva jälkiruoasta

Vasemmalta oikealle: Suomen kokkimaajoukkue; Tapio Laine, joukkueenjohtaja; Lämmin keittiö: alkuruoka; Lämmin keittiö: pääruoka; Lämmin keittiö: jälkiruoka
Kuvat: Eva Tordera Nuño/CTOF

 


26.02.2014 | Suomen kokkimaajoukkue ja Ab Chipsters Food Oy yhteistyöhön

Suomen kokkimaajoukkue

Yhdessä kohti kultaa: Suomen kokkimaajoukkue ja Ab Chipsters Food Oy yhteistyöhön

Ab Chipsters Food Oy sponsoroi Suomen kokkimaajoukkuetta, joka valmistautuu kokkien maailmanmestaruuskilpailuihin vuonna 2014 ja kokkiolympialaisiin vuonna 2016

Yhteistyö on käynnistynyt helmikuussa 2014 ja jatkuu vuoden 2016 loppuun. Tavoitteena on auttaa ja vahvistaa kokkimaajoukkuetta kasvamaan maailman parhaaksi ja voittamaan kokkiolympialaiset vuonna 2016 sekä edistää ja kehittää samalla suomalaista ruoka- ja ravintolakulttuuria. Kokkimaajoukkueeseen kuuluu 14 kokkia, jotka toimivat koko Suomen ruokalähettiläinä ja vievät ulkomaille tietoa suomalaisesta luomu-, riista- ja kalaruoasta.

Kokkimaajoukkue käyttää Chipsters Foodin monipuolista tuotevalikoimaa koulutuksissa. Lisäksi Chipsters Food on kokkimaajoukkueen yhteistyökumppanina Food Scout -kiertueella, jossa valtakunnallisesti etsitään uusia tuotteita ja raaka-aineita HoReCa-asiakkaille.