Potatis-laxpaj

Det är vanligt med spritsningar på söta bakverk, men tyllar och spritspåsar kan också plockas fram då man tillagar något salt. Potatis är en råvara som lämpar sig bra för spritsning, och i denna paj ingår potatis också som ingrediens i själva pajbottnen. Slutresultatet är matigt och festligt. Vill man jobba enligt devisen “gott av rester” kan man med fördel använda överblivet potatismos.

Tillagning:

Skala potatisarna och koka dem mjuka. Mosa dem med en potatisstöt. Rör ner salt och smör. Tillsätt äggulan och mjölken. Spara äggvitan till fyllningen.

Ta hälften av potatismoset och rör ner mjöl och olja. Lägg andra hälften av moset i en spritspåse med stjärntyll. Tryck ut smeten på bottnen och kanterna av en smord pajform.  

Finhacka löken. Skölj spenatbladen och ta bort stjälkarna. Skär i bitar.

Fräs löken mjuk i lite olja. Tillsätt spenat i stekpannan då löken är mjuk, och vänd spenat och lök med en stekspade en liten stund. Skär laxskivorna i bitar. Blanda samman alla ingredienser till fyllningen.

Häll fyllningen ovanpå pajbottnen. Placera laxskivor ovanpå fyllningen (i mitten).

Grädda pajen i 200 grader i 25 minuter. Ta ut den ur ugnen och spritsa potatisrosetter på ytan. Fortsätt grädda pajen i ca 10 minuter tills spritsningarna har fått lite färg.  

Toppa pajen med dillkvistar strax före serveringen.  

Detta recept har planerats och fotograferats av Kinuskikissa: www.kinuskikissa.fi

Kommentera

Ingredienser
Potatismos:
600 g mjölig potatis
1/2 tsk salt
25 g smör
1 äggula
1/2 dl mjölk
Botten:
1/2 av potatismoset
2,5 dl grov glutenfri mjölmix eller vetemjöl
1/4 dl olja
Fyllning:
1 lök
70 g färsk spenat
200 g Hyvä Apaja kallrökt eller gravad lax, skivad
200 g vitlöksfärskost
1 dl grädde
1 äggvita
1 ägg
2 dl riven ost med stark smak
1 dl finhackad dill
vitpeppar
Ovanpå:
6 skivor (ca 100 g) Hyvä Apaja kallrökt eller gravad lax, skivad
1/2 av potatismoset
dill