Kalaa pöytään ympäristöä säästäen

Suomessa syödään edelleen runsaasti kalaa, joten meillä suomalaisillakin on paikkamme maailman kalakantojen säilyttämisessä. Onneksi ympäristömerkit ja sertifioinnit helpottavat kalanostajan valintoja varsinkin tuontikalan kanssa. Ekologiseksi sertifioitua kalaa on saatavilla monia eri kalalajeja, myös jalosteina.

MSC-sertifikaatti kertoo ekologisuudesta

Monet maailman kalakannat ovat romahtaneet ylikalastuksen vuoksi. Niiden suojelemiseksi on kehitetty useita kansainvälisiä ympäristösertifikaatteja. Niistä mm. MSC-sertifikaatti takaa, ettei sertifioitu kalastus vaaranna kala- ja äyriäiskantoja. Sertifikaatin saanut kala on pyydetty ekologisesti kestävällä tavalla ja paikallista lainsäädäntöä noudattaen. Uusintasertifiointi tehdään vuosittain.

MSC (Marine Stewardship Council) on riippumaton, voittoa tuottamaton organisaatio. Kansainvälisen MSC:n tavoitteena on ylikalastuksen vähentämisen lisäksi minimoida sivusaalista luonnonvaroja säästäen. MSC sertifioi pääasiassa luonnonkalaa.

Tuontikalalla riittää kysyntää

Vaikka kalastamisen ja kalankasvatuksen perinteet ovat Suomessa pitkät, maassamme syödään hyvin paljon tuontikalaa. Tuontikaloista määrältään merkittävin laji on lohi. Ulkomaisen kalan kulutus lisääntyi merkittävästi viime vuosikymmenellä.

Kotimaisia suosikkeja ovat kasvatettu kirjolohi sekä silakka ja suomukalat. Silakan kysyntä on vähentynyt, vaikka tarjontaa olisi. Kotimaisten suomukalalajien kysyntää olisi, mutta tarjonta on pienentynyt.

Kotimaista kalaa voi suosia hyvällä omallatunnolla: suomukala on huippulaatuinen raaka-aine, joka pyydetään ekologisesti kestävällä tavalla ja silakan kalastus poistaa merestä ravinteita.