Tuoretta kalaa vaikka joka päivä!

Kasvatettua kalaa saa tuoreena ympäri vuoden ja se on tasalaatuista. Norjan lohen ja kotimaisen kirjolohen lisäksi kannattaa kokeilla myös siikaa ja herkullista nieriää sekä odottaa uutta tulokasta, kasvatettua kuhaa. Myös sampi on tullut markkinoille.

Lohi on kasvatetuista kaloista volyymiltään suurin. Norjassa lohta kasvatetaan noin 500 000 tonnia vuodessa. Suomalaisista lajeista kirjolohi on määrältään suurin 13 000 vuositonnillaan. Siikaa kasvatetaan noin 1000 tonnia vuodessa. Kuha on kasvatuslajina uusin tulokas, jota saa ajoittain pieniä eriä. Sammen lihaa on tarjolla ja kaviaariakin mahdollisesti lähiaikoina.

Hinnaltaan kasvatettu lohi ja kirjolohi ovat tavallisesti kalliimpia kuin villi lohi. Chilen lohikasvattamoiden kalataudit ovat vähentäneet lohen määrää ja nostaneet hintoja maailmanmarkkinoilla. Norjan lohikanta on varjeltunut taudeilta.

Makuasioista voidaan keskustella: kirkkaanpunainen kasvatettu lohi on tehnyt paremmin kauppansa kuin vaalealihainen villi lohi. Kasvatetun siian tasalaatuisuus ja rasvaisuus tekee siitä monen mielestä maultaan paremman kuin villin siian.

Kala on terveellistä ja kevyttä ruokaa. Kaksi-kolme viikottaista kala-ateriaa kalalaleja vaihdellen varmistaa riittävän omega-3-rasvahappojen saannin ja edistää sydänterveyttä. Kalassa on runsaasti D-vitamiinia ja vain vähän kovaa rasvaa.

Tuoreesta kalasta valmistat monipuoliset alkupalat ja kevyet pääruuat - vaikka joka päivä, kun vaihtelee kalalajeja ja valmistustapoja.

Artikkelit - tuoreustietoa