Rasvainen kala, ruisleipä ja mustikka ovat suomalaista superruokaa

Superfood-ilmiö on nostanut pinnalle ulkomailta tuodut hyvinkin eksoottiset ja ravinteikkaat ruoat, kuten goji-marjat ja spirulina-levän. Villitykset vievät turhaan merta edemmäs kalaan, sillä läheltä suomalaisista metsistä, pelloilta ja järvistä löytyy hieno kattaus runsaasti ravinteita sisältäviä ruokia.

Terveystieteiden maisteri Maria Lankinen on Itä-Suomen Yliopistoon tekemässään väitöskirjassaan osoittanut, että ruokavaliossa käytettyinä rasvainen kala, ruisleipä ja mustikat aikaansaavat merkittäviä ja terveyttä edistäviä muutoksia veren rasvoissa. Ruokavaliolla voidaan vaikuttaa esimerkiksi tulehdukseen ja tyypin 2 diabetekseen liittyvien rasvojen pitoisuuksiin.

Ruokavalion vaikutuksia selvitettiin tutkimuksessa henkilöillä, joilla oli suurentunut riski sairastua tyypin 2 diabetekseen ja sydän- ja verisuonitauteihin. Koehenkilöt söivät rasvaista kalaa, ruisleipää ja mustikoita 8-12 viikon ajan. Verrokkihenkilöt välttivät näitä ruokia ja korvasivat ruisleivän vaalealla leivällä.

Tutkimuksissa havaittiin, että runsas rasvaisen kalan käyttö vähensi useita tulehdukseen liittyviä ja sokeriaineenvaihduntaa heikentäviä rasvoja. Täysjyväviljan, rukiin, rasvaisen kalan ja mustikoiden nauttiminen yhdessä saa aikaan suotuisia muutoksia plasman lipomiikkaprofiilissa, millä on yhteys parantuneeseen sokeri- ja insuliiniaineenvaihduntaan.