Tuontikaloja

KILOHAILI

Ulkonäöltään silakkaa muistuttava kilohaili on sillikala. Sen erottaa silakasta karkeiden vatsasuomujen perusteella sekä siitä, että sen vatsaevä on edempänä kuin silakan. Pohjoismaissa kilohaili on säilyketeollisuuden raaka-aine, josta valmistetaan anjovis- ja sardiinityyppisiä säilykkeitä.

PUNAKAMPELA, MERIANTURA, PUNA-ANTURA JA SINIPALLAS

ovat tuontikampeloita. Kampeloita ostettaessa on muistettava tarkistaa kampelalajin uhanalaisuus. Punakampela on saanut nimensä tummalla puolella olevista pienistä ruosteenpunaisista täplistä. Merianturaa pidetään kampelakaloista maukkaimpana. Puna-anturalla on samat ominaisuudet kuin merianturalla, mutta se ei ole yhtä arvostettu. Sinipallas on suurikokoinen kampelakala, jonka liha on pehmeää ja rasvaista. Sitä myydään yleensä savustettuna.

KISSAKALA

Kissakalalla on pitkä ruumis, suurehko ja pyöreä pää sekä terävät hampaat. Se elää pohjoisissa vesissä. Sen liha on vaaleaa ja isosyistä ja maku muistuttaa mateen lihaa.

MAKRILLI

Makrilli on tärkeä talouskala, jonka liha on tummahkoa ja melko voimakkaan makuista. Makrilli on parvikala, joka elää Pohjois-Atlantilla ja Välimerellä, mutta saattaa joskus vaeltaa Itämerelle asti. Ruoaksi valmistettaessa makrillia ei tarvitse suomustaa eikä nylkeä. Tavallisimmin makrillia myydään savustettuna tai hiillostettuna.

MERIKROTTI

Merikrotti on ruma, suomuton kala, jolla on valtavan iso pää ja terävät hampaat. Sen liha on vaaleaa ja isosyistä ja muistuttaa maultaan hieman mateen lihaa. Ruoanvalmistuksessa merikrotti sopii valmistettavaksi juuri mateen tavoin.

PANGASIUS

Pangasius eli haimonni on Mekong-joesta kotoisin oleva makean veden kala. Meillä myytävä pangasius on kasvatettua kalaa, jota tuotetaan laitoskasvatuksella Thaimaassa ja Vietnamissa. Ruokakalana pangasius muistuttaa hieman kuhaa.

PUNA-AHVEN

Puna-ahven kuuluu simppukaloihin ja se elää Atlantin pohjoisosissa. Väriltään se on punertava ja sillä on ahvenen tapaan piikikäs selkäevä. Puna-ahvenen liha on vaaleaa ja maultaan melko mietoa. Suurista kaloista valmistetaan pakasteita.

RAUSKU

Rausku on pohjakala, jonka litteässä ruumiissa on kokopitkät rintaevät ja se näyttää leveältä levyltä. Rauskun liha on melko mietoa, mutta maukasta. Ruoanvalmistukseen käytetään vain niin kutsutut siivet, jotka ovat parhaimmillaan uunissa haudutettuina. Näin kypsästä kalasta on helppo irrottaa nahka ja ruodot.

SEITI

Seiti on turskakala, joka on suosittua pakastekalana, mutta sitä on saatavilla myös tuoreina fileinä. Liha on punertavan harmaata.

SILLI

Silli on maailman tärkein talouskala. Sillistä saa käyttää silli-nimeä vain, jos kalan rasvapitoisuus on yli 10 %. Rasvaisena silli pilaantuu nopeasti, joten se perataan ja yleensä myös sokerisuolataan pyyntialuksella.

TONNIKALA

Tonnikala voi kasvaa jopa usean sadan kilon painoiseksi. Tuoreena myytävä tonnikala on pääosin peräisin suurikokoisista lajeista, joiden lähes kaikki kannat ovat ylikalastettuja. Varsinkin Välimeren sinievätonnikalan ostamista tulisi välttää, koska sen kanta on vaarassa kadota voimakkaan ylikalastuksen vuoksi. Sen laiton kalastus on hyvin yleistä. Valkotonnikalaa on Suomessakin saatavana MSC-sertifioidusta populaatiosta ja sen ostaminen on kestävän kehityksen mukaista. Tuoreen tonnikalan liha on kiinteää ja punaista. Tuoreesta tonnikalasta leikatut viipaleet voi paistaa naudanlihan tavoin ja niitä ei tarvitse paistaa läpikypsiksi. Japanilainen keittiö käyttää tonnikalaa sushiin ja sashimiin.

TURSKA

Meressä elävällä turskalla on iso pää, suuri suu, terävät hampaat ja leuan alla paksu viiksisäie. Turskan liha on vähärasvaista ja vähäruotoista. Helposti hajoavana se sopii parhaiten vähän sekoittelua vaativiin ruokiin, kuten uuni- ja pataruokiin sekä murekkeisiin. Turskasta valmistetaan myös lipeäkalaa. Turskan maksasta valmistetaan kalanmaksaöljyä.