Syksyinen kalapöytä on katettu!

Villinä kasvavien kalojen pyynti on vahvasti sesonkiluonteista. Puhutaankin "kauden kalasta". Sesonkeja hyödyntämällä saa pöytään tuoreita kalaherkkuja edullisesti ympäri vuoden. Myös syksyllä.

Myöhäissyksyn kalansaalis on monipuolinen

Myöhäissyksyn kalavalikoima on runsas: siikaa, muikkua, haukea, kuhaa, silakkaa ja madetta. Syksyinen silakka on erinomaisen rasvaista, lihavaa ja maukasta, koska se on syönyt kesällä ravintovarastonsa täyteen selvitäkseen vähäravinteisen talven yli. Mateen kausi alkaa, kun on lunta maassa. Villi taimen on hienoa herkkua joulupöytään, jos sitä on saatavilla.

Kalat pyydetään koko Suomen alueelta. Suurin osa suomukaloista tulee Ahvenanmaalta, silakka ja siika Pohjanmaalta, muikku Järvi-Suomesta ja nieriä pohjoisesta.

Kala on entistä halutumpaa saaliiden pienentyessä

Villinä kasvavan kalan hinta on noussut. Tähän ovat syynä kalastajien määrän vähentyminen eläköitymisen myötä sekä saaliiden pieneneminen. Myös suuret hylje- ja merimetsokannat verottavat kalastoa erittäin paljon. Pelkästään Ahvenanmaan kymmentuhatpäinen hyljekanta syö kalaa 100 000 kg päivässä.

Kalakantojen kehittymistä tahdotaan kuitenkin edistää. Chipstersin ympäristövastuuseen kuuluu, että kalojen kutuaikaan kalastajille suositellaan kutualueiden rauhoittamista.