Rapuherkuttelun ohjeet

Rapu on perinteinen suomalainen loppukesän herkku. Parhaimmalta rapu maistuu, kun lihat laitetaan voilla voidellun paahtoleivän päälle ja maustetaan tillillä. Rapujuhliin kuuluvat olennaisena osan snapsit ja iloinen yhteislaulu. Tässä rapujen käsittelyn ohjeet, joilla aloittelijakin pääsee rapuherkuttelusta nauttimaan.

Irrota sakset ja taita ne ensimmäisen nivelen kohdalta. Ime mehut ja pureskele lihat nivelistä. Irrota saksen pienempi haara, naksauta saksen kärki poikki rapuveitsen reiän avulla ja ime liha suuhun.
Naksauta isomman saksen kärki poikki rapuveitsessä olevan reiän avulla ja ime saksen reiästä mehu suuhun. Avaa saksen kylki rapuveitsellä ja irrota liha talteen.

Väännä pyrstö irti ja ime keskiruumiista mehu.

Ravun keskiosan syöminen: Ota kiinni selkäpanssarista silmien takaa ja väännä panssari irti kokonaisena. Kaavi kuoren alla oleva kellertävä rapuvoi veitsellä suuhun tai lautaselle talteen.

Pyrstölihan saat ulos kuorta avaamatta vetämällä sen ulos pyrstön tyvestä. Tämän jälkeen pyrstölihan päällä oleva lihassuikale irrotetaan ja sen alla oleva suoli poistetaan.

Rapu on valmista syötäväksi!