Lammas on kestosuosikki pääsiäispöydässä

Pääsiäisen lammaspaistin juuret juontavat tuhansien vuosien taakse Lähi-itään. Paistin vaihtoehtona lammasta voi tarjota fileenä, vartaissa tai kyljyksinä. Lapsille maistuu pehmeä lammasmureke. Lampaan kanssa kypsyvät uunissa kauden uudet, makoisat vihannekset.

Lampaat maisemoivat saaristoa

Suomessakin lampaaseen liittyy perinteitä. Saaristossa oli ennen tapana viedä lampaat keväällä saariin laiduntamaan ja kasvamaan. Syksyllä lampaat haettiin pois ja teurastettiin. Joskus tarvittiin koko kylän väki, että saatiin kesän aikana villiintyneet lampaat kiinni ja veneeseen. Perinnettä on viime vuosina elvytetty, jotta saataisiin saarten aluskasvillisuus taas kuriin.

Lisukkeeksi yrttejä ja kevätvihanneksia

Tänä vuonna pääsiäinen on niin myöhään keväällä, että lampaan lisukkeena voi tarjota kaikkia saatavilla olevia kevätvihanneksia. Ensimmäiset uudet perunat, naattivihannekset, tuoreet sienisalaatit ja kaalit maistuvat mehevän lampaan kanssa.

Lampaanpaistin voi kypsentää trendikkäästi Sous Vide (vakuumissa) eli pitkään hauduttamalla enintään 80-asteisessa uunissa. Jos haluaa lihasta roseeta, lämpötila voi olla alhaisempikin. Samalla voi hauduttaa tuoreita yrttejä ja vihanneksia. Voimakkaan makuisen lampaanlihan mausteeksi sopivat yrteistä ainakin rosmariini, timjami ja minttu sekä oregano ja salvia. Vihannesten kuorista saa annokseen näyttäviä koristeita, kun friteeraa ne öljyssä.

Lampaan kysyntä on kasvanut

Suomalaiset syövät lammasta alle kilon vuodessa, pääasiassa pääsiäisenä. Lampaanlihan kulutus on Suomessa kuitenkin kasvussa.

Lampaanlihaa saa ympäri vuoden ja sitä suositaan erityisesti etnisissä ravintoloissa. Pitkään haudutettavat lammaspadat ovat olennainen osa intialaista ja nepalilaista keittiötä sekä Välimeren ruokavaliota. Suomalaisten makutottumukset ovat myös muuttuneet kansainvälisempään suuntaan. Maailmalla lammas ja karitsa kuuluvatkin päivällispöytään ympäri vuoden.

80 prosenttia suomalaisten syömästä lampaasta on ulkomaista. Tuontilammasta pyritään korvaamaan kotimaisella karitsanlihalla. Kaikki Suomessa tuotettu karitsanliha menee kaupaksi ja kysyntää on enemmänkin.