Katkaravut maistuvat sekä kylmissä että lämpimissä ruuissa

Katkarapu on suomalaisille tuttu. Harva herkkusuu kuitenkaan tietää, että suurin osa Suomessa myytävistä katkaravuista on kotoisin kirkkaista arktisista vesistä. Katkarapuja voi nauttia usein ja myös dieetillä: uusimpien tutkimusten mukaan se ei nosta kolesterolia.

Katkarapuja on saatavilla jatkuvasti

Katkarapuja on saatavilla tasaisesti ympäri vuoden. Niiden hinta on edullinen verrattuna muihin äyriäisiin.

Suomessa myydään kahdenlaisia katkarapuja. Kylmän veden katkaravut pyydystetään Grönlannista ja muilta arktisilta merialueilta. Niiden liha on vaaleaa ja suutuntuma on napakka, koska ne kasvavat hitaasti meren syvänteissä. Lämpimän veden katkarapuja tarhataan Aasiassa. Niiden liha on pehmeämpää ja isosyisempää, koska niiden kasvu on nopeaa ja ne saavuttavat täyden mittansa jopa puolessa vuodessa.

Kylmän veden katkaravut ovat vallanneet 99 prosenttia Suomen markkinoista. Niitä käytetään lähinnä kylmiin ruokiin, joskin ne sopivat hyvin myös lämpimiin ruokiin. Lämpimän veden katkarapuja käytetään tavallisimmin lämpimiin ruokiin. Katkarapu maistuu monella tavalla ja houkuttelee käyttämään mielikuvitusta!

Korkealaatuista ja helppokäyttöistä herkkua

Katkaravut ovat vähäkalorisia, mutta ravitsevia. Ne sisältävät korkealaatuista proteiinia ja vain vähän rasvaa. Niissä on E-, A- ja B12-vitamiinia, mineraaleja sekä omega-3-rasvahappoja.

Suomessa myytävät katkaravut ovat valmiiksi keitettyjä. Pakasteina ja liemeen säilöttyinä toimitetaan sekä kuorittuja että kuorellisia katkarapuja. Kuorettomat tuotteet ovat sellaisenaan valmiita syötäväksi. Käsinkuoritut katkaravut saavat hellävaraisen kuorintakäsittelyn mekaaniseen konekuorintaprosessiin verrattuna. Kuorellisista katkaravuista saa näyttäviä koristeita, jotka nekin voi napsia parempiin suihin.

Katkarapuja saa eri kokoluokissa, joista keskikokoiset ovat suosituimpia. Katkarapu sopii salaatteihin, voileipiin, cocktaileihin ja snackseihin. Se maistuu myös pastassa, pizzassa ja padassa, wokissa ja keitossa - missä vain!