Kala kypsyy grillissä

Kotimainen kala soveltuu hyvin grillattavaksi. Grillattu tuorekala maistuu kesäsesongin aikana niin suomalaisille kuin turisteillekin. Se tuo ripauksen nostalgiaa tai eksotiikkaa – mistä kalalla herkuttelija onkaan kotoisin.

Monelle meistä kalan grillaaminen on vapaa-ajan puuhaa, mutta hiillostettua tuorekalaa saa vaivatta ympäri vuoden jokaiseen ammattikeittiöön. Hiillostetuista kaloista syntyy nopeasti juureva, grillihenkinen ateria varhaisperunan tai kauden vihannesten kanssa. Päälle silputaan runsaasti tuoreita yrttejä, ja annoksen kruunaa suussasulava kastike.

Kaikkia kaloja voi grillata

Grilliin soveltuvat parhaiten rasvaiset kalat kuten lohikalat, siika ja muikku. Kokonaisena halstrattu kotimainen silakka on perinteinen herkku. Grilliin käyvät toki muutkin kalat – kokonaisina, fileinä, annospaloina tai vartaina. Vartaisiin voi pujottaa myös nopeasti kypsyviä kasviksia kuten kirsikkatomaatteja, herkkusieniä ja parsaa.

Kala voidellaan hyvin, jottei se tartu kiinni ja hajoa. Halsteri on hyvä apuväline, koska sen avulla kala on helppo kääntää. Kokonainen kala kypsyy parhaiten miedolla lämmöllä kannen alla. Pienet kalat ja ohuet fileet paistuvat kuivumatta ja säilyttävät muotonsa folion päällä.

Kala kypsyy nopeasti. Kypsyyden voi halutessaan tarkistaa digitaalisesta paistomittarista, joka pistetään selkäruodon viereen. Erityisesti paksut fileet saattavat kaivata grillaamisen jälkeen hetken uunikypsennystä. Fileet voi myös kääriä rullalle, kiinnittää hammastikun avulla ja loppukypsentää hyvässä kalaliemessä.

Hiillostettua kalaa saa myös valmiina

Valmiina saatava hiillostettu tuorekala valmistetaan paahtamalla nopeasti kovalla kaasuliekillä, jonka jälkeen se jäähdytetään heti lähelle nollaa säilyvyyden takaamiseksi. Hiillostettu kala on parhaimmillaan juuri jäähtyneenä siten, että grillaamisen maut ovat levittyneet koko kalaan. Valmiiksi hiillostettuina on saatavilla lohi- ja siikapaloja sekä silakkapihvejä.