Ahvenanmaanlammas - paljon enemmän kuin vain lammas Ahvenanmaalta

Ahvenanmaanlammas on  geneettisesti oma rotunsa. Lampaat ovat pieniä, teuraspaino noin 13 kg. Rotu on hidaskasvuinen: teuraspainon saavuttaminen kestää 7 – 15 kuukautta. Liha on vähärasvaista ja maku on mineraali- ja yrttipitoisen maaperän vuoksi mieto ja miellyttävä.  Ahvenanmaanlampaan uuhi painaa noin 35 - 50 kg ja pässi 45 - 60 kg. Karitsoita ovat alle vuoden ikäiset lampaat.

Ahvenanmaalla kasvatetaan myös paljon muita lampaita, jotka ovat liharotua. Esim. Texel-rotuinen lammas, joka on saarella yleisin kasvatettu laji poikkeaa täysin Ahvenanmaanlampaasta. Uuhi painaa 70 - 90 kg ja pässi 100 - 120 kg.  Lampaat saavuttavat teuraspainon hyvin nopeasti, koska ne on jalostettu lihantuotantoon. Tätä lammastyyppiä kasvatetaan Ahvenanmaalla paljon.

Ahvenanmaan lammastuotannosta vain 10 % on Ahvenanmaanlammasta. Rotu pelastettiin viime hetkellä ennen kuin se oli häviämässä kokonaan: Sven-Olof Eriksson Godbysta, Ahvenanmaalta, huomasi ahvenanmaanlampaiden omalaatuisuuden jo yli kaksikymmentä vuotta sitten. Hän aloitti näiden omalaatuisten lampaiden keräämisen eri puolilta Ahvenanmaata, silloin uskossa, että kysymys oli suomenlampaan omalaatuisesta muunnoksesta. Sven-Olof toimi viime hetkessä ja onnistui siten pelastamaan viimeiset rippeet näistä saariston selviytyjistä. Nämä sirorakenteiset, vilkkaat, usein sarvelliset, pitkävillaiset eläimet herättivät sitten kiinnostusta myös muutamien muiden lampaankasvattajien luona ja kasvattajien määrä nousi pikku hiljaa. Tällä hetkellä on noin 70 kasvattajaa tiedossa tietokannan piirissä.

Ahvenanmaanlampaan luomukaritsaa on myynnissä ainoastaan Chipstersillä. Tuotevalikoima on:

21938 Luomukaritsan Luuton Paisti

21939 Luomukaritsan Jauheliha

21940 Luomukaritsan Ulkofilee

21941 Luomukaritsan Sisäfilee

21942 Luomukaritsan Entrecote

21943 Luomukaritsan Luuton Kylki

21944 Luomukaritsan Luuton Lapa

Tilaa tuotteet myynnistämme!