Onnenkakku

Kuori avokadot, leikkaa paloiksi ja poista kivet. Soseuta avokadot yhdessä sitruunamehun kanssa. Yhdistä vatkaimella ruohosipulituorejuuston kanssa. Sekoita joukkoon murskattu valkosipulinkynsi ja mausta mustapippurilla. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi ja lisää täytteeseen.

Perkaa savukirjolohesta tarvittava määrä. Hienonna purjo. Yhdistä tuorejuustot vatkaimella. Mikäli seos tuntuu hyvin jäykältä, voit notkistaa sitä tilkalla maitoa. Yhdistä kaikki täytteen ainekset keskenään.

Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois. Tee neljään ruisvuokaviipaleeseen neliapilakuvio pienellä sydänmuotilla. Halutessasi voit tehdä leipiin muitakin kuvioita samalla tekniikalla.

Laita kuvioidut leipäviipaleet tuorekelmulla vuoratulle tarjottimelle. Kostuta maidolla (ruisviipaleita saa kostuttaa paahtoleipäviipaleita reilummin). Levitä päälle puolet avokadotäytteestä. Painele täyte huolellisesti kuviokohtiin. Lado päälle täysjyväpaahtoleipäviipaleita ja kostuta. Levitä päälle puolet piparjuuritäytteestä. Tee kaksi seuraavaa kerrosta samaan tapaan (ruisleivät – avokadotäyte – paahtoleivät – piparjuuritäyte). Jos täytettä jää hieman yli, se kannattaa säästää kakun reunoille. Laita päällimmäiseksi kerros ruisvuokaleipiä. Kostuta. Kääri ympärille tuorekelmua ja laita päälle kevyt paino. Anna olla jääkaapissa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään, jotta maut ja kosteus ehtivät tasoittua.

Poista kelmu ympäriltä ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Poista kelmu päältä. Levitä kakun reunoille yli jäänyttä täytettä tai tuorejuustoa (piparjuuritäytteestä jäi 100 g) tarttumapinnaksi kurkunsiivuille.

Leikkaa kurkku pätkiksi. Mitoita pätkät niin, että ne vastaavat kakun korkeutta. Puolita kurkunpätkät ja leikkaa juustohöylällä siivuiksi. Painele siivuja kakun reunoille. Viimeistele koristelu herneenversoilla.

Tämän reseptin on suunnitellut ja kuvannut Kinuskikissa: www.kinuskikissa.fi

Kommentoi

Ainekset
n. 15 hengelle
Leipäkerrokset:
520 g ruisvuokaviipaleita
320 g isoja täysjyväpaahtoleipäviipaleita
Kostutus:
2 dl maitoa
Avokado-kylmäsavulohitäyte:
3 avokadoa
1/2 dl sitruunamehua
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
2 pkt (à 150 g) Hyvä Apaja kylmäsavulohiviipaleita
Piparjuuri-lämminsavulohitäyte:
1/2 (à n. 1 kg) Hyvä Apaja savukirjolohta (n. 300 g perattua kalaa)
12 cm:n pala purjoa
250 g piparjuurituorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
Koristelu:
1 kurkku
herneenversoja