Kirjolohi-mätijäädykekakku

Vuoraa neliskanttinen leipävuoka tai kahvikakkuvuoka (tilavuus noin 1,5 litraa) kelmulla. Ota leipäviipaleista muotilla kuvioita. Aseta kuviot vuoan pohjalle.

Vatkaa kuohukerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, valkopippuri ja sitruunamehu.

Hienonna purjo ja kirjolohiviipaleet. Sekoita tuorejuustovaahtoon purjo, kirjolohi ja tillisilppu. Lisää lopuksi mäti.

Lusikoi täytettä vuokaan ensin varoen kuvioiden päälle, jotta ne pysyvät paikoillaan. Kaada sitten loput täytteestä.

Leikkaa leipäviipaleista sopivia paloja ja aseta ne kerrokseksi täytteen päälle. Anna kakun jäätyä pakastimessa seuraavaan päivään.

Ota kakku noin tunti ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Kumoa tarjoiluvadille salaatinlehtien ja tillinoksien päälle.

Vinkki: Jos leipäkuviot ovat jäätyneet hieman kohmeisiksi, rapsuta jäähileet pois. Näin kuviot tulevat kauniisti esiin.

Tämän reseptin on suunnitellut ja kuvannut Kinuskikissa: www.kinuskikissa.fi.

Kinuskikissa kirjoittaa blogisivullaan johdantona reseptille:

"Suolainen jäädykekakku on juhlava tarjottava ruokaisassa noutopöydässä, alkupalana tai voileipäkakun tilalla. Tämä resepti on kiertänyt monissa juhlissamme ja tällä on herkuteltu myös juhannuksena. Kakusta voi tehdä myös leivoksia kahvikuppeihin tai pieniin silikonimuotteihin.

Tänä vuonna valmistin kakun jo hyvissä ajoin aattoa odottamaan. Jäädykekakun pääraaka-aineet, kylmäsavulohi ja mäti, ovat lähtemätön osa jouluherkutteluamme toki muussakin olomuodossa, mutta mukaan kelpuutetaan aina uusia yllättäjiä. Myhäilin tyytyväisenä mielessäni, kun tytär tällä viikolla haikaili jouluaaton ihanaa alkupalaa: mätivoileipiä. Meille aikuisille jouluateria on itsestäänselvästi aaton kohokohta, mutta on mahtavaa, että lapsetkin osaavat arvostaa jouluruokia."

Kommentoi

Ainekset
n. 1,5 litran vuoka
10 viipaletta ruisvuokaleipää
Täyte:
3 dl kuohukermaa
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1/3 tl valkopippuria
1/2 rkl sitruunamehua
8 cm:n pala purjoa
225 g Hyvä Apaja kylmäsavukirjolohiviipaleita
3/4 dl tillisilppua
200 g Hyvä Apaja kirjolohenmätiä
Koristeluun:
salaatinlehtiä
tilliä