Lipeäkalaa modernilla tapaa!

Lipeäkalalla on vuosisataiset perinteet joulupöydän herkkuna. Vanhoina aikoina sen valmistus aloitettiin aikaa ja vaivaa säästämättä viikkoja ennen joulua. Nykykuluttaja saa jouluherkkunsa huomattavasti vaivattomammin pöytäänsä: Käynti hyvin varustetulla kalatiskillä riittää.

Lipeäkala on maukas, rasvaton ja vaivattomasti valmistuva herkku. Perinteisesti lipeäkala tarjoillaan uunissa kypsennettynä ja ruodoista puhdistettuna täyteläisen valkokastikkeen, herneiden ja perunoiden kera. Lipeäkala taipuu myös modernisti. Sitä voi maistella limetillä marinoituna ja tomaattisalsan kanssa. Tai gratinoituna savoijinkaalin tai kukkakaalikastikkeen kanssa.

Lipeäkalakautta kannattaa jatkaa reilusti seuraavan vuoden puolelle. Tammikuun painonpudotustalkoissa lipeäkalalla on monta herkullista tehtävää.
Pro Kalan nettisivuilla on useita perinteisiä ja uusia lipeäkalaohjeita: www.prokala.fi

Teksti: Pro Kala ry