Ylämaankarja kasvaa rauhassa laadukkaaksi lihaksi

Ylämaankarja käyskentelee ulkona kesäkuumasta talvipakkasiin. Rodun kaksiosainen karvapeite pitää eläimen lämpöisenä ja kuivana säällä kuin säällä. Periaatteessa eläin vaatii pärjätäkseen vain ruokaa, vettä, tarvittaessa pääsyn tuulensuojaan sekä kuivan ja puhtaan makuusijan.

Skotlannin ylämaalta kotoisin oleva rotu on sopeutunut elämään luonnossa, niinpä se pärjää mainiosti myös Suomen ja Ahvenanmaan olosuhteissa. Rotu ei elä koskaan kytkettyinä parsinavetoissa vaan ulkona aitauksissa toteuttaen omaa luontaista käyttäytymistä, mm. laumaeläimelle ominaista tarkkaa hierarkiaa. Ulkona viihtyvää ylämaankarjaa käytetään paljon perinnemaisemien ja laidunmaiden maisemanhoidossa, koska sen karuissa oloissa kehittynyt ruoansulatus pystyy käyttämään luonnon tarjoamat ravinteet tehokkaasti hyväkseen.

Ylämaankarja on jalostunut ja kasvatettu nimenomaan lihantuotantoon, mikä maistuu ja tuntuu laadukkaassa lihassa. Erityisen selvästi eron tuntee, kun vertaa lihaa Suomessa tyypillisesti syötävään, maidontuotannon sivutuotteena syntyvään, maitorotuisen naudan lihaan.

Lihassa maistuu elämä

Ylämaankarjan liha on laadukasta herkkulihaa. Eettisesti tuotetun ja rodulleen tyypillistä elämää elävän ylämaankarjan liha on tavanomaista naudanlihaa maukkaampaa, luonteikkaampaa ja vähärasvaisempaa. Vahvanmakuista lihaa verrataan usein hirvenlihaan. Tummassa lihassa maistuukin eläimen ravinto: Ahvenanmaan mineraalipitoinen maaperä ja luonnon villit yrtit, jotka kuuluvat laiduntavan eläimen ruokavalioon. Lisäksi lihan makuun vaikuttaa eläimen runsas liikkuminen ja pitkä kasvatusaika.

Maitokarjaan tai osaan muista lihakarjoista verrattuna ylämaankarja kasvaa teurasikäiseksi pitkään. Ylämaanlehmä saavuttaa teurasiän kolmessa vuodessa, minkä aikana laadukas liha saa rauhassa kerätä voimaa, makua ja luonnetta. Kasvatusajan pituus vaikuttaa myös lihan hintaan: eettisen naudanlihan tuotanto ei ole, eikä voi olla tehotuotantoa. Ylämaankarjan liha on eettisiä ja laadukkaita raaka-aineita vaativan kokin ja asiakkaan valinta.

Myös ylämaankarjan lihan ravitsemuksellista laatua on tutkittu Skotlannissa. Tutkimusten mukaan vaikuttaisi siltä, että ylämaankarjan lihassa on paitsi vähemmän rasvaa ja kolesterolia, myös enemmän proteiinia ja rautaa kuin keskivertoisessa naudanlihassa.

Chipstersin ylämaankarja kasvaa Ahvenanmaalla

Dick Gustafsson isännöi ahvenanmaalaista Ulfsby Gårdin maatilaa, joka kasvattaa Chipstersin valikoimissa olevan ylämaankarjan. 300 vuotta saman suvun hallussa olleen tilan isäntä kasvattaa karjaa tiluksillaan ja hyödyntää sitä samalla perinteisen maiseman ja lajiston säilyttämisessä.

Puhtaan ja laadukkaan ruoan nimeen vannovan tuottajan tuottama ruoka kasvatetaan ekologisesti ja eettisesti. Niinpä luotettavan kumppanin kasvattama laatuliha sopii hyvin Chipstersin valikoimiin.

Chipstersin ylämaankarja-tuotevalikoimaan kuuluvat:

23700 Chipsters Ylämaankarjan sisäfilee
23701 Chipsters Ylämaankarjan ulkofilee
23702 Chipsters Ylämaankarjan entrecote
23703 Chipsters Ylämaankarjan ulkopaisti
23704 Chipsters Ylämaankarjan sisäpaisti
23705 Chipsters Ylämaankarjan paahtopaisti
23706 Chipsters Ylämaankarjan jauheliha
23707 Chipsters Ylämaankarjan rinta
23708 Chipsters Ylämaankarjan lapapaisti
23709 Chipsters Ylämaankarjan etuselkä
23710 Chipsters Ylämaankarjan keittoluut
23711 Chipsters Ylämaankarjan kuvepihvi, flank steak

Kaikki tuotteet myydään pakasteina.
 

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014