Skärgårdsbete – saaristossa kasvanutta karjaa

MAUKASTA, LAADUKASTA JA TURVALLISTA!

Ahvenanmaalla on pitkät perinteet lampaan kasvatukselle luonnonlaitumilla, luonnonmukaisesti. Lampaankasvattajien maakunnasta tuleekin laadukasta ja maistuvaa luomukaritsaa, joka on paitsi kulinaarinen herkku, myös ekoteko.

Skärgårdsbete on Chipsters Foodin standardi ja laatujärjestelmä – takuu sille, että lampaat ja karja ovat kasvaneet saaristossa vanhojen perinteiden mukaan. Lihassa maistuu se, mitä eläin laiduntaessaan syö: mineraalisessa maaperässä kasvaneet luonnonkasvit ja villit yrtit.

Chipstersin luomukaritsatuotteet tulevat Ahvenanmaan luonnonlaitumilta, ja kasvattajat ja olosuhteet ovat tiedossa. Esimerkiksi Ulfsby Gårdin Dick Gustafssonin hoidossa kasvaa puhdasta, turvallista ja maistuvaa karitsanlihaa. Luomukasvatuksessa on selkeitä etuja tavanomaiseen verrattuna. Eettisen ja ekologisen ruuan arvostus tekee luomulampaasta ja sen kasvatustavasta yhä kiinnostavamman. Lampaat elävät lajinmukaista elämää laiduntaen vapaasti, ja samalla ne raivaavat vanhoja luonnonlaidunmaisemia kuntoon säilyttäen uhanalaisia luontotyyppejä. Lampaat karitsoivat tyypillisesti talvella ja keväällä. Teurasaika on 5–6 kk:n päästä, kun karitsanliha on parhaimmillaan.

Ylämaankarja viihtyy ulkona kesäkuumasta talvipakkasiin, ja sitä käytetäänkin paljon perinnemaisemien ja laidunmaiden maisemanhoidossa. Skotlannin ylämaalta kotoisin oleva rotu on sopeutunut elämään luonnossa ja vaatii pärjätäkseen käytännössä vain ruokaa, vettä, tarvittaessa pääsyn tuulensuojaan sekä kuivan ja puhtaan makuusijan. Ylämaankarja saavuttaa teurasiän kolmessa vuodessa, minkä aikana laadukas liha saa rauhassa kerätä voimaa, makua ja luonnetta. Eettisesti tuotetun ja rodulleen tyypillistä elämää elävän eläimen liha on tavanomaista naudanlihaa maukkaampaa, luonteikkaampaa ja vähärasvaisempaa. Vahvanmakuista ja tummaa lihaa verrataankin usein hirvenlihaan. Maan mineraalien ja luonnonyrttien lisäksi lihan makuun vaikuttavat eläimen runsas liikkuminen ja pitkä kasvatusaika. Chipstersin toimittama ylämaankarjan liha on eettisiä ja laadukkaita raaka-aineita vaativan kokin ja asiakkaan valinta.

Tuotevalikoima – kysy lisää yhteyshenkilöltäsi!

Ahvenanmaan luomukaritsa
21938 Luomukaritsan Luuton Paisti
21939 Luomukaritsan Jauheliha
21940 Luomukaritsan Ulkofilee
21941 Luomukaritsan Sisäfilee
21942 Luomukaritsan Entrecote
21943 Luomukaritsan Luuton Kylki
21944 Luomukaritsan Luuton Lapa
21949 Luomukaritsan Takapotka 
21953 Luomukaritsan Etupotka
21955 Luomukaritsan Kare
21990 Luomukaritsan käristysliha
55218 Ahvenanmaan karitsan bratwurst (luomukaritsan lihaa 78 %)
Kaikki tuotteet myydään pakasteina.

Ylämaan karja Ahvenanmaalta
23700 Ylämaankarjan sisäfilee
23701 Ylämaankarjan ulkofilee
23702 Ylämaankarjan entrecote
23703 Ylämaankarjan ulkopaisti
23704 Ylämaankarjan sisäpaisti
23705 Ylämaankarjan paahtopaisti
23706 Ylämaankarjan jauheliha
23707 Ylämaankarjan rinta
23708 Ylämaankarjan lapapaisti
23709 Ylämaankarjan etuselkä
23710 Ylämaankarjan keittoluut
23711 Ylämaankarjan kuvepihvi (=flank steak)
Kaikki tuotteet myydään pakasteina.

LAMMAS ON KESTOSUOSIKKI PÄÄSIÄISPÖYDÄSSÄ

Lampaan- ja karitsanlihan kulutus on Suomessa kasvussa: kaikki Suomessa tuotettu karitsanliha menee kaupaksi ja kysyntää on enemmänkin.

  • Paistin vaihtoehtona lammasta voi tarjota fileenä, vartaissa tai kyljyksinä. Lapsille maistuu pehmeä lammasmureke. Lampaan kanssa kypsyvät uunissa kauden uudet, makoisat vihannekset. Ensimmäiset uudet perunat, naattivihannekset, tuoreet sienisalaatit ja kaalit maistuvat mehevän lampaan kanssa.
  • Lampaanpaistin voi kypsentää trendikkäästi Sous Vide (vakuumissa) eli pitkään hauduttamalla enintään 80-asteisessa uunissa. Jos haluaa lihasta roseeta, lämpötila voi olla alhaisempikin. Samalla voi hauduttaa tuoreita yrttejä ja vihanneksia. Voimakkaan makuisen lampaanlihan mausteeksi sopivat yrteistä ainakin rosmariini, timjami ja minttu sekä oregano ja salvia. Vihannesten kuorista saa annokseen näyttäviä koristeita, kun friteeraa ne öljyssä.
  • Lampaanlihaa saa ympäri vuoden ja sitä suositaan erityisesti etnisissä ravintoloissa. Pitkään haudutettavat lammaspadat ovat olennainen osa intialaista ja nepalilaista keittiötä sekä Välimeren ruokavaliota. Suomalaisten makutottumukset ovat myös muuttuneet kansainvälisempään suuntaan.

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014