Simpukoita ja ostereita: 5 vinkkiä käyttöön ja tarjoiluun

1) Herkkiä kapistuksia

Tuoreet osterit ja simpukat ovat herkkiä pilaantumaan. Niinpä säilytyksen tulee olla kunnossa. Säilytä simpukat 2 asteessa ja kosteassa, esimerkiksi kostutetussa paperissa tai merilevässä.

2) Monipuolinen sinisimpukka

Kaikki tuntevat klassikot, kuten moules marinières eli merimiehen simpukat ja ranskanperunalisäkkeen, mutta hyvä raaka-aine taipuu moneksi muuksikin. Vilkaise vaikka Michael Björklundin kuohkea sinisimpukkakeitto ja krassi-cheddartoast.

3) Ostereiden avaamisen taito

Merten kuninkaalliset ovat todellista talviruokaa ja saaneet potkua Yhdysvalloista, jossa ne ovat tällä hetkellä trendikkäitä ja avataan usein baarissa asiakkaan silmien edessä. Osaatko sinä jo avata osterin näppärästi?

4) Kypsentämättömänä, mutta millä vaikutteilla?

Osterit syödään tyypillisesti raakana. Vaikutteita voi hakea perinteisestä osterimaista. Ranskalaisittain sellaisenaan, salottisipulivinegretellä tai pelkällä sitruunalla – kunhan on suolaista voita, leipää ja valkoviiniä. Entäpä brittiläisittäin palanpainikkeena tummaa ja tuhtia stoutia? Tai sitten trendikkäästi cocktailien siivittämänä, tarjoiltuna bloody mary –hileellä tai bbq-kastikkeella.

5) Kypsennettynä aloittelijoille

Osterit voi tarjota myös kuorrutettuna vaikkapa yrtti-leipämurulla ja juustolla. Silloin myös tottumaton voi päästä ostereiden makuun ja siirtyä myöhemmin kuningaslajiin: maistelemaan ostereita tuoreena suoraan kuoresta.

OSTERIT SITRUUNAN JA KLASSISEN RANSKALAISEN VINAIGRETTEN KERA

Annoksia: 4

20 kpl ostereita, mielellään erityyppisiä
1 kpl sitruuna, lohkottuna

Vinaigrette:
1 kpl salottisipuli, hienonnettuna
1 dl punaviinietikkaa
1 rkl punaviiniä

Valmistusohje: Aloita ensin avaamalla osterit. Käytä mieluimmin asianmukaista osteriveistä. Yritä löytää kuorien välistä sopiva väli, ja pidä osterin tasaisempaa puolta ylöspäin. Kun olet saanut veitsenkärjellä hyvän otteen, raota kuorta varovasti auki, ilman että rikot kuoren pintaa ja viillä lopulta osterin sulkijalihas irti kuoresta.
Täytä tarjoiluvati jäillä ja aseta osterit tarjolle. Leikkaa sitruuna lohkoiksi ja aseta ne ostereiden lomaan.

Viinietikka: Kuori ja hienonna salottisipuli. Yhdistä kulhossa salottisipuli, punaviinietikka ja punaviini. Anna tekeytyä hetken, jotta sipulin maku tasoittuu.

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014