Parsaa ja primöörejä

Ahvenanmaan parsaa
Peruna-lohisalaatti

Ahvenanmaan suotuisa ilmasto ja sijainti tuottaa herkulliset parsat ensimmäisen maassamme ja niitä on saatavana yleensä toukokuun puolessa välissä. Kun asiakas haluaa parasta ja häntä kiinnostaa, mistä ruoka on tullut, Ahvenanmaan aikainen parsa tekee varmasti kauppansa.

Parsaa pidetään suurena herkkuna koko Euroopassa.  Parsalla onkin viljelykasvina pitkä historia: sitä on viljelty jo Antiikin Kreikassa lääkekasvina ja Pohjoismaissakin 1700-luvulta ruokakäyttöön. Mikään helppo viljeltävä se ei ole, ja noston aloitus on täysin säistä riippuvainen. Matematiikka on yksinkertainen: kun on riittävän lämmintä, parsa kasvaa. Jos on kylmää, se ei kasva. Viljelijän ja saatavuuden kannalta pahimpia ovat yöpakkaset: se tappaa jo nousseet versot ja uusia joudutaan odottelemaan jopa muutama päivä.

Toivotaan siis täksi kevääksi lämmintä ja hallatonta. Niin saamme herkkuja lautasille mahdollisimman ajoissa. Ahvenanmaan parsaa on Chipstersillä ollut aina riittävästi kysyntään nähden ja tälle vuodelle viljelijämme on lisännyt peltoalaansa. Rohkeasti siis vain parsasuunnitelmat tulille! Eikä kannata unohtaa klassista makuparia: mikä sopisikaan paremmin parsan kanssa alkuruoaksi kuin lohi, kokeile vaikka graavi-, kylmäsavu- ja lämminsavulohiviipaleitamme.

Tuntosarvet kannattaa nostaa toukokuun loppua kohti jo primöörienkin osalta. Hyvien ilmojen sattuessa kotimaisia kesänmakuisia herkkuja pääsee tarjoamaan toukokuun lopulla, kun Ahvenanmaalla nostetaan ensimmäisiä satoja. Ja kauden jälkiruoat tehdään tietenkin raparperista. Muista siis ruokalistasuunnittelussa, että asiakkaille maistuvat Suomen alkukesän ainutlaatuiset herkut, ja niistä ollaan valmiita maksamaan muutama euro ylimääräistä.

5 vinkkiä parsalle

1. Parsa täytyy käyttää mahdollisimman tuoreena. Kotimaisen parsan ikä on tyypillisesti korkeintaan kolme päivää

2. Hyvä parsa on tasavärinen, kiinteä ja suora

3. Nuput varren päässä ovat umpinaiset ja tiiviisti supussa

4. Parsa säilytetään kylmässä +2 - +5 asteessa, mahdollisimman kosteassa ja pimeässä, erillään voimakkaan tuoksuisista tuotteista

5. Pitkään varastoitaessa parsa kovettuu puumaisen epämiellyttäväksi

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014