Maukasta, laadukasta ja turvallista - ahvenanmaalainen luomukaritsa kiinnostaa

Kuva: Emil Häggblom
Kuva: Emil Häggblom
Kuva: Hanna Häggblom
Kuva: Hanna Häggblom
Kuva: Hanna Häggblom

Ahvenanmaalla on pitkät lampaankasvatusperinteet ja aiemmin lampaita löytyi lähes joka maatalosta. Lampaankasvattajien maakunnasta tuleekin laadukasta ja maistuvaa luomukaritsaa, joka on paitsi kulinaarinen herkku, myös ekoteko.

- Tärkeintä meille on se, että myymämme raaka-aine on maukasta ja laadukasta. Ahvenanmaan luomukaritsan lihassa maistuu se, mitä lammas laiduntaessaan syö: mineraalisessa maaperässä kasvaneet luonnonkasvit ja villit yrtit. Lisäksi luomukasvatuksessa on selkeitä etuja tavanomaiseen verrattuna, kuvailee valikoimapäällikkö Meivi Pietarinen.

Eettisen ja ekologisen ruuan arvostus on tehnyt luomulampaasta ja sen kasvatustavasta kuluttajan silmissä yhä kiinnostavamman. Luomukasvatuksessa karitsat viettävät ensimmäiset kuukaudet emojensa seurassa ennen siirtymistä laidunnukseen.  Lampaat elävät lajinmukaista elämää laiduntaen vapaasti ja laiduntaessaan ne raivaavat vanhoja luonnonlaidunmaisemia kuntoon ja samalla säilyttävät uhanalaisia luontotyyppejä.

Lampaat karitsoivat tyypillisesti talvella ja keväällä. Teurasaika on 5-6 kk:n päästä, kun karitsanliha on parhaimmillaan. Niinpä syksy on parasta aikaa tuoreelle karitsanlihalle, mutta laadukkaita tuotteita saa pakastettuna vuoden ympäri.

- Ahvenanmaalaiset luomukaritsat tulevat läheltä ja tunnemme kasvattajat ja olosuhteet. Niinpä voimme todentaa niiden kasvatustavan, ravinnon ja esimerkiksi sen, että niitä ei lääkitä turhaan. Siksi koemme, että tarjoamme asiakkaillemme parasta mahdollista karitsanlihaa: puhdasta, turvallista ja maistuvaa, Pietarinen kertoo.
 

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014