Mäti on kauden ehdoton herkku

Hienostunut muikunmäti on yksi arvostetuimmista mädeistä
Siianmäti on hieman isorakeisempaa kuin muikunmäti
Kirjolohen mäti on suosittu juhlapöydän herkku

Mäti on sesonkijuhlien suosikkiruokaa. Vuoden vaihteen tienoo on mätien huippukautta pikkujouluista joulupöytään ja uuden vuoden juhlinnoista alkuvuoden bliniviikkoihin. Mätiä ei kuitenkaan kannata unohtaa muinakaan vuodenaikoina.

Maistuva ja kaunis mäti on terveyspommi, joka sisältää paljon hyviä omega-rasvahappoja ja proteiinia. Se soveltuu komponentiksi mm. alkupaloihin, kastikkeisiin, lisäkkeisiin ja tietysti juhlavaksi koristeeksi. Mäti on muiden luonnosta saatavien sesonkiraaka-aineiden tavoin herkkä hinnanvaihtelulle: jos vaikkapa muikkuvuosi on huono, se heijastuu myös mädin hintoihin. Laaja erilaisten pakastettujen mätien valikoima kuitenkin takaa, että mätiä on aina juhlasesonkienkin ulkopuolella saatavana.

Mätien sesonki alkaa syys-lokakuussa kun viileissä vesissä kutevien siian ja muikun mäti tulee markkinoille. Hienostuneen makuinen muikunmäti on yksi maamme arvostetuimmista mädeistä. Pienirakenteisen herkun väri vaihtelee pyyntijärvestä riippuen lähes keltaisesta oranssinpunaiseen. Siianmäti puolestaan on hiukan muikunmätiä isorakenteisempaa ja väriltään oranssinkeltainen.

Loppusyksystä sesonkiin tulee suurirakenteinen vahvan oranssinpunainen kirjolohen mäti, joka on yksi suosituimmista mädeistä. Kauniin ja hyvin saatavilla olevan raaka-aineen sesonki kestää kevääseen saakka ja herkkua saa Chipstersiltä pian myös kylmäsavustettuna.

Kevättalvella helmikuusta lähtien on mateenmädin vuoro. Keltainen ja hyvin pienirakenteinen mäti pääsee elementtiinsä myös vuoden alussa käynnistyvillä bliniviikoilla ja mätimateet ovat arvostettua kauppatavaraa.

Mätiä käsitellessä ei voi liikaa korostaa hygieniaa ja kylmässä säilyttämisen tärkeyttä. Mäti on herkkä pilaantumaan ja sulatettu mäti tulee käyttää pian sulattamisen jälkeen. Kaikki Chipstersin mäti myydään valmiiksi käsiteltynä, jolloin esimerkiksi loisriskiä ei ole. Tuotteen huippulaatu taataan tuoreudella: esimerkiksi Chipstersin kirjolohen mäti käsitellään heti pyyntipäivänä, valutetaan yön yli ja pakataan seuraavana päivänä. Arvokas raaka-aine ansaitsee parhaan ja ammattitaitoisimman kohtelun.

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014