Made on talvinen erikoisuus

Mateen sesonki alkaa marraskuussa ja päättyy kutuajan loppuessa maaliskuussa. Vaalean ja vähärasvaisen lihan lisäksi herkkua on myös mateen mäti. Ja onnellinen se, jonka annoksen kruunaa mateen maksa!

Saaliit ovat pienentyneet

Made viihtyy kylmissä vesissä. Se on yleinen koko Suomessa ja sitä pyydetään sisävesien lisäksi myös rannikon vähäsuolaisista murtovesistä.

Mateen vuosisaalis on runsas miljoona kiloa. Kahden viime vuosikymmenen aikana madesaaliit ovat kuitenkin vähentyneet noin puoleen. Syynä siihen ovat ilmaston- ja ympäristömuutokset. Esimerkiksi ydinvoimaloiden lämpimien lauhdevesien vaikutusalueella madekannat ovat taantuneet. Kannat kärsivät myös happamien maidenkuivatusvesien valuma-alueilla.

Yllättäen maan nouseminen ja siitä johtuva pienten mereen laskevien ojien ja jokien rehevöityminen ovat myös pienentäneet madekantaa. Mateet menehtyvät ruohikkoon, kun ovat matkalla kutemaan lampiin ja järviin. Näiden ojien ja jokien puhdistaminen paikallisin voimin olisi verraten helppoa ja parantaisi nopeastikin kalansaaliita!

Made maistuu monella tavalla

Mateesta valmistuu kauden suosikkikeitto ja muheva muhennos. Madetta voi myös pariloida. Vaalea, vähärasvainen liha on kiinteää, ja tarkka maistaa siinä aavistuksen muskottia.

Mateen mäti on herkullista ja myös maksa ja maiti ovat hyvänmakuisia ja ravinto-opillisesti korkealaatuisia. Kalanperkeistä saa keittämällä maukkaan liemen.

Kylmän kauden erikoisuutena saat madefileen ja -mädin Chipstersiltä!

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014