Alkuhuuma starttaa rapukauden 21.7.

Rapukausi saa suomalaisen hölläämään kravattia ja toteuttamaan traditioita, jotka vievät Suomen vanhoihin kartanoihin ja Euroopan hoveihin saakka. Heinäkuun 21. päivä alkava pyyntikausi täyttää ravintolat yritysten tarjoamien edustusillallisten lisäksi myös omalla rahalla maksavista, iloisista ja lauluntäyteisistä rapujuhlista.

Pyyntikauden alku aloittaa perinteisesti myös rapumenujen kauden ravintoloissa. Chipstersillä rapukauden alkaminen näkyy muutamien päivien alkuhuumana, kun odotettua herkkua vihdoin saa valikoimiin. Rapujen odotus ja vankat traditiot pitävät huolen siitä, että ravintoloiden asiakkaat maksavat ensimmäisistä ravuista premium-hintaa. Alkuhuuman jälkeen kysyntä hetkiseksi tasaantuu noustakseen taas, kun lomailijat vähitellen palailevat rannoilta takaisin työn touhuun ja samalla loppukesän tunnelmallisiin ja riehakkaisiinkin juhliin.

Alkuhuuman ja elokuun alun jälkeen rapujen hintakin asettuu vähitellen normaaliin tasoonsa, ja rapupöytiin tulee yritysten seuraksi ystävä- ja perheporukoita. Vaikka saalismäärät vuodesta toiseen vaihtelevat, rapujen hintojen vaihtelu eri vuosien välillä ei ole kovinkaan suurta, ja pysyy tyypillisesti muutamissa prosenteissa.

Pienempikantaisena lajina jokiravun hinta on täplärapuun verrattuna kolminkertainen. Hitaammin sukukypsäksi kasvava, rapurutolle arka alkuperäinen rapulajimme nauttii kuitenkin kulinaristien keskuudessa suurta arvostusta ja hinnasta huolimatta suurten jokirapujen kysyntä ylittää vuosittain tarjonnan

- Yli 12 cm kokoisia jokirapuja tavoittelevan on syytä tehdä ennakkotilaus heti kauden alussa. Näin voi maksimoida oman rapusaaliinsa jokavuotisesta pulasta huolimatta. Eikä täplärapua kannata väheksyä, jos jokiravut loppuvat. Täpläravuillakin rapujuhlia saa vietettyä mainiosti, vinkkaa  ostopäällikkö Reijo Vainionpää.

Vaikka ravustuskausi jatkuu lokakuun lopulle, ravintolasesonki alkaa vähitellen hiljetä syyskuussa lopussa.

- Syyskuun jälkipuoliskolle saakka on yleensä riittänyt hyvin täplärapuja, sesongin venyttämistä ei kannata pelätä. Pystymme tyypillisesti toimittamaan rapuja asiakkaillemme niin kauan kuin ravintoloiden asiakkaille ravut maistuvat, Vainionpää muistuttaa.

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014