Ahvenanmaanlammas on arvokas kulttuuriteko

Ahvenanmaanlampaalla tarkoitetaan saariston karuihin oloihin sopeutunutta maatiaislammasrotua, joka eroaa paljon lihantuotantoon jalostetuista lampaista. Ahvenanmaanlampaat ovat sirorakenteisia ja vilkkaita ja niiden kaksinkertainen villa auttaa niitä selviytymään ulkona saariston luonnossa lähes vuoden ympäri. Rotu on pientä ja hidaskasvuista ja niiden liha on lajitovereihin verrattuna vähärasvaista. Maku on mineraali- ja yrttipitoisen maaperän sekä luonnonlaidunten vuoksi mieto ja miellyttävä.  

Ahvenanmaanlammas oli jo hävitä, kunnes rodusta kiinnostunut lampaankasvattaja alkoi kerätä ja kasvattaa tätä pientä selviytyjää, ja teki samalla korvaamattoman kulttuuriteon. Esimerkin myötä muutkin kasvattajat kiinnostuivat rodusta ja nyt yli kaksi vuosikymmentä myöhemmin ahvenanmaanlammaskanta on elinvoimainen.

Chipstersin luomukaritsatuotteet tulevat Bussön saarelta, jossa kasvattajat Jan ja Maija Häggblom ovat kasvattaneet lampaita luonnonmukaisesti yli 20 vuotta. Samalla näillä sarvipäillä on omakin kulttuurinsäilytystyö: laiduntaessaan ne raivaavat vanhoja luonnonlaidunmaisemia kuntoon. Ahvenanmaanlampaista voi kertoa monta tarinaa, joita myös ravintolan asiakkaat varmasti mielellään kuuntelevat!

Ahvenanmaanlampaan tuotevalikoima

Ajankohtaista

23.03.2016
27.11.2014
21.08.2014